Brokuły.

Brokuły jak wiele innych warzyw i owoców posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Między innymi chronią przed chorobami nowotworowymi (dzięki zaratwości sulforafanu- silnego przeciwutleniacza), wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku czy regulują poziom cukru we krwi. Ważnym czynnikiem zachowania przeciwnowotworowych właściwości tych warzyw jest ich obróbka termiczna. Powinny być one blanszowane w temperaturze 76 st. C (ma to znaczenie szczególnie w przypadku mrożonych warzyw, gdzie stosuje sie temp 86 st. C w procesie technologicznym).

Wspomniany wcześniej sulforafan niszczy szczepy bakterii odpowiedzialne za rozwój wrzodów rząłądka – Helicobacter pylori. Brokuły zawierają też wiele innych cennych dla organizmu składników takich jak witaminy (C, A, K, kwas foliowy, ryboflawina, tiamina, niacyna czy witamina B6) oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, potas, sód, cynkczy fosfor).

Warto je więc uwzględnić w codziennej diecie.