Czarna jagoda

Działanie lecznicze czarnej borówki przypisuje się głównie antocyjanom obecnym w owocach. Mają one również właściwości wiążące: wiążą w przewodzie pokarmowym toksyny bakteryjne i inne szkodliwe substancje, utrudniając ic wchłanianie do organizmu. Świeże owoce mają działanie zarówno rozluźniające i przeciwbiegunkowe. Garbniki, które występują w owocach hamują przepuszczalność błon śluzowych jelit oraz niszczą chorobotwórcze drobnoustroje. Badania in vitro oraz na zwierzętach wskazują na zapobieganie powstawania nowotworów oraz chamowanie ich rozwoju. Wykazują działanie przeciwutleniające, antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i wiele innych.

Czarnym jagodom przypisuje się również działanie zapobiegające pylicy.Preparaty z borówki czarnej znajdują także zastosowanie w okulistyce, leczeniu chorób układu krążenia oraz wrzodów oraz jako środek przyspieszający gojenie ran. Natomiast wyciągi z liści można stosować w przypadku chorób układu moczowego, pokarmowego oraz schorzeniach skórnych.