Naturativ – kosmetyki, które musisz mieć

Nie ulega wątpliwości, że my jako społeczeństwo zwracamy coraz większa uwage nie tylko na ekologię w żywieniu ale również w kosmetyce. Co więcej nie jest to już tylko kwestia mody, ot trendu wśród mediów i znajomych ale faktyczna nasza potrzeba i chęć życia w zgodzie z przyrodą oraz korzystania z bogactwa natury.

Jedną z moich ulubionych marek kosmetyków naturalnych jest Naturativ, polska marka stworzona przez Magdę Hajduk (jedyna marka w Polsce z certyfikatem NaTrue). Nie będę się rozwodzić nad wysokiej jakości składnikami oraz doskonałymi recepturami (to takie banalne), bo o nich świadczy fakt, że coraz więcej krajów na świecie zabiega o import kosmetyków Naturativ, możemy je znaleźć m.in. w Szwecji, Danii, Finlandii, Portugalii, Belgii, Włoszech czy nieco dalej – Japonii.

Kosmetyki naturalne – skład to podstawa

Dobry skład kosmetyków to podstawa. Ekologiczne, naturalne pochodzenie składników oraz substancji bio-aktywnych w odniesieniu to celu jaki mają spełniać jest kluczowe, ale równie ważne są ich cechy sensoryczne. Patrząc ze strony konsumenta to co mnie interesuje najbardziej to ich gama aromatyczna oraz szerzej – sensoryczna (ja osobiście lubię słodkie zapachy dlatego moim numerem jeden jest seria otulająca oraz rozgrzewająca). Do niedawna kosmetyki naturalne były znane ze swych świetnie wyselekcjonowanych składników pochodzenia naturalnego jednak w sferze wizualnej oraz zapachowej pozostawało im wiele do życzenia. Naturativ pokazuje, że można połączyć jedno z drugim, bez szwanku dla wrażeń sensorycznych odbiorcy. Bo zastanówmy się chwilę: czy my używamy jakiegoś kosmetyku ponieważ ma certyfikat? Nie, on ma spełniać swoje funkcje zapewniając przy tym maksimum przyjemności.

Kosmetyki naturalne- czym się różnią od tradycyjnych?

Naturalne kosmetyki dzielą się na dwie grupy kosmetyki naturalne oraz kosmetyki ekologiczne. Obie grupy kosmetyków zawierają surowce naturalnego pochodzenia, jednak surowce wykorzystywane do produkcji kosmetyków ekologicznych muszą dodatkowo spełniać kryteria ekologiczne. Naturalne kosmetyki są wolne od szkodliwych substancji, np. parafiny czy produktów pochodnych ropy naftowej czy olejów mineralnych. W składzie kosmetyków naturalnych nie znajdziemy składników pozyskiwanych od martwych zwierząt, nie praktykuje się również testowania tych kosmetyków na zwierzętach w fazie opracowywania receptury. Produkty naturalne są lepiej tolerowane przez skórę z powodu niższej zawartości substancji alergizujących. Ich rola sprowadza się w dużej mierze do wsparcia naturalnych funkcji skóry oraz przywróceniu jej naturalnej równowagi.

O kilka kwestii związanych ze składem postanowiłam też zapytać mgr. Renatę Piotrowską- technologa marki Naturativ.

Czy aktywność biologiczna kosmetyków naturalnych w porównaniu ze zwykłymi jest słabsza?

Dlaczego miałaby być słabsza? Obecnie produkowane kosmetyki naturalne to bardzo nowoczesne kosmetyki. Oparte na nowoczesnych odkryciach kosmetologii. Firmy produkujące surowce naturalne inwestują bardzo dużo pieniędzy w rozwój nowych technologii i badań. Wynikiem tego są bardzo aktywne surowce naturalne.

Czy substancje bio-aktywne pochodzenia naturalnego mogą być słabsze w działaniu?
    Substancje bio-aktywne nie są słabsze w działaniu. Mają bardzo aktywne działanie, znane od tysiącleci. Proszę zwrócić uwagę, że zwykle substancje naturalne jak: olej słonecznikowy, olej migdałowy, olej arganowy, różne ekstrakty roślinne, masła: shea, kakaowe, oliwkowe lub kompleksy z alg – są uważane za atut i wymieniane jako „gwiazdy” składu na widocznym miejscu na opakowaniu. I to właśnie w kosmetykach konwencjonalnych, bo kosmetyki naturalne składają się prawie całkowicie z takich surowców.
    Zresztą substancje aktywne, szeroko stosowane w kosmetykach konwencjonalnych bardzo często mają właśnie pochodzenie naturalne, niekiedy biotechnologiczne (jak najbardziej dozwolone w kosmetykach naturalnych), np. kwas hialuronowy, peptydy.  Substancje bio aktywne są też bardzo dobrze przebadane, w jakich stężeniach ich aktywność jest najbardziej efektywna.

Czy substancje syntetyczne mogą mieć jakieś negatywne skutki? albo działania niepożądane? w czym jest przewaga natury?

Oczywiście działania niepożądane mogą się zdarzyć i w przypadku substancji syntetycznych i naturalnych. Alergie to indywidualne reakcje każdego organizmu. Nie istnieją substancje, które nigdy nikogo nie uczulą. Obecne rozporządzenie kosmetyczne 1223/2009 kładzie bardzo duży nacisk na bezpieczeństwo surowców i samych kosmetyków, każdy kosmetyk musi mieć ocenę bezpieczeństwa.
    Oczywiście wśród substancji syntetycznych są takie, o których dyskutuje się czy dopuscisc je w kosmetykach spłukiwanych czy w nies;łukiwanych i jakie ich stężenia są bezpieczne.
    Kosmetyki naturalne nie mają takich dylematów. Te substancje są niedozwolone do stosowania w składach naturalnych i organicznych. Na tym między innymi polega piękno kosmetyki naturalnej.