Glutamina – znaczenie dla organizmu oraz występowanie

  • 3180

    Glutamina – znaczenie dla organizmu

    Glutamina jest aminokwasem z grupy alfa- aminokwasów. Jest ona jednym z 20 podstawowych aminokwasów kodowanych przez geny. Jest składnikiem wielu białek roślinnych i zwierzęcych. W tkance mięśniowej stanowi ona 60% wszystkich aminokwasów budujących mięśnie. Mięśnie szkieletowe są największym „zbiornikiem” tego aminokwasu. Dlatego w stanach większego zapotrzebowania na ten aminokwas organizm zaczyna je pobierać właśnie stąd. Stanowi materiał energetyczny dla enetrocytów błony śluzowej jelit, zapobiega atrofii błony śluzowej jelita, nie dopuszczając do translokacji bakterii, jest substratem w biosyntezie limfocytów i makrofagów, przez co wzmacnia układ odpornościowy. Glutamina odgrywa też kluczową rolę w metabolizmie azotu. Glutamina poprawia ogólną sprawność umysłową, dobrze wpływa na koncentrację, zapamiętywanie oraz polepszenie nastroju. Warto o jej dpowiednie stężenie zadbać w stanach silnego lub przewlekłego stresu, depresji czy obniżonej odporności. Ma ona również duże znaczenie w przypadku choroby wrzodowej, przyspiesza ona proces gojenia się wrzodów trawiennych.

    Glutamina jest syntezowana w organizmach żywych z kwasu glutaminowego, w związku z czym nie jest aminokwasem egzogennym i nie trzeba jej dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem. Jednak osoby o osłabionym układzie odpornościowym mają zdecydowanie większe zapotrzebowanie na glutaminę.

    Glutamina – występowanie

    Naturalnie glutamina występuje w mięsie, mleku oraz przetworach mlecznych ale też w takich warzywach jak: kapusta, buraki, fasola, pietruszka czy szpinak.