Nagroda Nobla za odkrycie procesów autofagii

Yoshinori Ohsumi otrzymał nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii za odkrycie procesów autofagii. Autofagia potocznie mówiąc to procesy odpowiadające za samonaprawianie się komórek.

Autrofagia odpowiedzialna jest za kontrolę ważny funkcji fizjologicznych, związanych z usuwaniem i recyklingiem. Dzięki niej komórka może w razie potrzeby uzyskać materiał budulcowy oraz energię z odpadów. Jest to znaczące i niezbędne zwłaszcza w warunkach niedoboru i stresu. Podczas infekcji komórki mogą wyeliminować bakterie czy wirusy – a ich substancje budulcowe wykorzystać dla własnych potrzeb. Bez procesu autofagii nie jest możliwy rozwój zarodków czy różnicowanie komórek.

Czym jest autofagia?

W wielkim skrócie można powiedzieć, że autofagia jest procesem detoksykacji, samonaprawiania się oraz regeneracji organizmu. Uruchamiając proces autofagii można złagodzić m.in. stany zapalne organizmu, zredukować tempo procesów starzenia oraz zoptymalizować funkcje organizmu. Dosłownie autofagia oznacza samozjadanie. Organizm w trakcie tego procesu oczyszcza się z toksyn, elementów obumarłych komórek czy uszkodzonych elementów. 2016 rok okazał się przełomowy w dziedzinie fizjologii oraz medycyny i za odkrycie właśnie tego procesu przyniósł nagrodę Nobla japońskiemu biologowi komórkowemu Yoshinori Ohsumi.

Jak aktywować proces autofagii?

Autofagia uruchamia się w sytuacji kiedy nie dostarczamy do organizmu wystarczającej ilości kalorii czyli w czasie głodówki. Można uruchomić proces autofagii również w czasie intensywnego wysiłku fizycznego.