Psychodietetyka – skarbnica wiedzy już w księgarniach!

Jak wiadomo jedzenie bywa bardzo przyjemne, jest także jedną z naszych podstawowych potrzeb egzystencjonalnych, daje radość i buduje więzi społeczne. Problem zaczyna się wtedy gdy zaczyna generować złe emocje.

W dzisiejszym świecie przepełnionym nieprawdziwymi informacjami napływającymi do nas zewsząd, w świecie w którym celebryci, samozwańczy dietetycy i influeserzy wiedzą lepiej niż specjaliści co należy robić, co kupować, jak wybierać bardziej niż kiedykolwiek wcześniej potrzebujemy czytelnych drogowskazów i wytycznych.

Takim właśnie, opartym na dowodach naukowych drogowskazem jest pozycja, która ostatnio wpadła w nasze ręce niezwykła książka zatytułowana „Psychodietetyka” pod red. prof. Anny Brytek-Matery.

Według nas jest to obowiązkowa pozycja jaka powinna nie znaleźć w rękach każdego zainteresowanego szeroko pojętym zdrowym nie tylko żywieniem, ale przede wszystkim stylem życia.

Dedykowana jest ona nie tylko dietetykom, lekarzom i psychoterapeutom, ale także każdemu komu własne zdrowie nie jest obojętne. Jak to mawiał Jan Kochanowski „ Szlachetne zdrowie, ten tylko się dowie…”.

No właśnie!

Mimo ogromu naukowej wiedzy, autorami są wybitni eksperci, napisana jest w niezwykle przystępny sposób.

Psychodietetyka to podejście interdyscyplinarne tak bardzo potrzebne i doceniane szczególnie dziś gdy jedzenie generuje tak wiele problemów emocjonalnych. Stajemy się społeczeństwem przejedzonym, ale niedożywionym. Jedni objadają się nadmiernie, inni jedzą za mało, źle lub prawie wcale. Jedni stosują suplementy promowane przez opłaconych celebrytów, inni nie suplementują niczego mimo licznych niedoborów żywieniowych.

Książka podzielona jest na 5 praktycznych części ułożonych w 30 rozdziałów.

Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego.

Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej.

Zawarte w nim zostały między innymi:

• Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością,
    • Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami
    • Metody leczenia otyłości
    • Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.

Autorami rozdziałów są wybitni specjaliści w swoich dziedzinach.

Z pewnością będziemy do tej praktycznej i wartościowej skarbnicy wiedzy wracać wielokrotnie.