Mięśniaki macicy – przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy w ostatnich latach to istna plaga wśród kobiecych dolegliwości. Dotyczy niestety nie tylko kobiet dojrzałych ale również młodych dziewcząt. Jakie są ich przyczyny? Czy można ich uniknąć? I jak się je leczy. Przeczytajcie.

Mięśniaki macicy – czym są?

Mięśniaki macicy są najczęściej stykaną formą nienabłonkowych niezłośliwych nowotworów macicy. Występują one u od 20-50% kobiet w okresie rozrodu i w wieku pomenopauzalnym. Najczęściej pojawiają się u kobiet w wieku 35-45 lat. Zmiany te nie dają przerzutów, nie rozprzestrzeniają się też drogą krwionośną czy limfatyczną. Mięśniaki macicy powstają na skutek namnażania się komórek mięśnia macicy. Najczęściej wykrywane są podczas badania ultrasonofragicznego. USG może wykryć mięśniaki już o średnicy 2-3 mm.

Mięśniaki macicy są guzami zależnymi od hormonów. Ich dokładna etiologia nie została dotąd zbadana jednak wiadomo że ich wzrost (ale nie sam proces powstawania)stymulowany jest przez estrogeny.Wśród innych czynników ryzyka wyróżniamy: nierództwo lub późny wiek posiadania dzieci, mięśniaki macicy u matki lub siostry, rasa czarna, wczesna pierwsza menstruacja oraz otyłość i nadciśnienie tętnicze.

Mięśniaki macicy – objawy

Wśród najczęściej spotykanych objawów wyróżnia się bolesne miesiączki, nienormalne częste oddawanie moczu (mięśniaki swoim większym rozmiarem uciskają pęcherz i inne organy), zaparcia i wzdęcia, bóle podczas stosunku płciowego, bóle w okolicy krzyżowej, bóle lub uczucie ucisku w okolicy miednicy. Czasem mięśniaki są tak duże, że można je wyczuć samemu na drodze badania metodą palpacyjną. Widać po prostu dziwny inny rozmiar brzucha- ale to najczęściej u osób szczupłych.

Mięśniaki mogą nie dawać żadnych objawów, ale mogą również wpływać na bezpłodność, poronienia, anemię czy zakażenia dróg moczowych. Dlatego warto być pod obserwacją lekarza ginekologa i gdy mięśniaki zaczynają rosnąć warto poddać się leczeniu w celu ich usunięcia.

Mięśniaki macicy – leczenie

Mięśniaki, które nie dają dolegliwości najczęściej nie podlegają leczeniu. Nie są groźne i żeby uniknąć ingerencji operacyjnej po prostu się je obserwuje. Jednak te które szybko rosną np. podwajają swoje rozmiary w przeciągu roku wymagają leczenia żeby uniknąć m.in niedokrwistości czy silnych dolegliwości związanych z ich obecnością.

Jak się leczy mięśniaki macicy?

Współczesna medycyna pozwala dobrać odpowiednią metodę indywidualnie w zależności od umiejscowienia mięśniaków lub stanu zdrowia kobiety. Niektóre mięśniaki można leczyć farmakologicznie, jednak najczęstszą współcześnie metodą jest leczenie operacyjne. Zakres leczenia operacyjnego jest uzależniony od wielkości mięśniaków oraz ich umiejscowienia i może być od histeroktomii, czyli usunięcia mięśniaków wraz z całą macicą, przez miomektomią, inaczej wyłuszczanie mięśniaków po zabiegi laparoskopowe czy histeroskopowe.

Jak wygląda zabieg usunięcia mięśniaków drogą histeroskopii?

Pacjentka w pierwszej kolejności musi się poddać zabiegowi wyłyżeczkowania tkanki w macicy, celem wykluczenia zmian złośliwych. Zabieg ten odbywa się na oddziale ginekologii jednego dnia i pacjentka tego samego dnia wychodzi do domu. Zabieg przeprowadzany jest w pełnej narkozie i choć pacjentka spędza na oddziale ok pół dnia to sam zabieg trwa około 15 minut.

Kolejnym punktem na drodze do usunięcia mięśniaków jest zabieg na oddziale ginekologicznym. Wówczas należy się przygotować na kilkudniowy pobyt w szpitalu. Pierwszego dnia (pacjentki są przyjmowane na oddział jeden dzień przed operacją) należy pościć i oczyścić organizm. Pacjentki dostają środki przeczyszczające. Drugiego dnia idą na stół operacyjny, gdzie przeprowadzana jest operacja wyłuszczania mięśniaków macicy na otwartej jamie brzusznej w znieczuleniu dokręgosłupowym. Kolejna doba to pobyt na sali pooperacyjnej a następne dni to obserwacja lekarska i dochodzenie do siebie. Ból po operacji można porównać do tego po CC.

Ile czasu się dochodzi do siebie po usunięciu mięśniaków droga histeroskopii? Realnie to zależy od stanu zdrowia i indywidualnych predyspozycji pacjentek, jednak pierwsze dwa tygodnie trzeba liczyć jako dochodzenie do siebie, a cały proces rekonwalescencji trwa nawet do 6 tygodni od operacji.

Leczenie farmakologiczne

Małe mięśniaki, które nie dają objawów leczy się najczęściej środkami przeciwbólowymi, przeciwzapalnymi a w niektórych przypadkach środkami hormonalnymi. Same hormony nie są lekarstwem na mięśniaki, ale mogą wpływać na ich zmniejszanie się. Często na skutek spadku poziomu estrogenów w okresie menopauzalnym, mięśniaki same zaczynają się kurczyć.

Działanie najnowszego wśród lekarstw zarejestrowanych do zwalczania objawów łagodnych guzów macicy polega na modulowaniu działania na macicę progesteronu, który jak okazuje się jest również kluczowym promotorem powstawania oraz wzrostu mięśniaka. Idealna farmakoterapia powinna spowodować całkowitą regresję mięśniaków macicy, wrzeczywistośco jednak głównie łagodzi ich objawy w szczególności wyjątkowo obfite krwawienia z macicy.

Do niedawna najczęściej stosowanymi środkami w tym celu były tzw. analogi gonadoliberyny (GnRH). Jednak w ostatnim czasie wprowadzono do leczenia mięśniaków macicy nowy lek z grupy tzw. selektywnych modulatorów receptora progesteronowego (SPRM).

Dwie z wyżej wymienionych grup leków mają najsilniejsze dowody na skuteczność w obszarze zmniejszania wielkości guzów i łagodzenia towarzyszących objawów.