Jak mądrze wybierać produkty?

• Jak mądrze wybierać produkty?

Jak mądrze wybierać produkty? Które lepsze ekologiczne a które można kupować konwencjonalne?

Wybieraj mądrze i kupuj ekologiczne i konwencjonalne świeże produkty.

Nie wszyscy mają możliwość przyrządzania w kuchni potraw z ekologicznych warzyw i owoców. Główną przeszkodę stanowi dostępność, cena produktów, brak możliwości prowadzenia własnej uprawy…

Environmental Working Group (EWG) odpowiada na pytanie:  jak mądrze zorganizować kuchnię, łącząc ekologiczne produkty z konwencjonalnymi?

W latach 2000-2004 Organizacja EWG chcąc wyselekcjonować produkty najbardziej i najmniej narażone na absorpcję pestycydów przeprowadziła ok. 43 tysiące testów na żywności, które wykazały, że możemy o 90% zmniejszyć ilość spożywanych pestycydów, jeżeli będziemy rozsądnie wybierać owoce i warzywa.

EWG wyselekcjonowała listę 12 najbardziej i najmniej zanieczyszczonych owoców i warzyw. Na liście „parszywej dwunastki” znajdują się owoce i warzywa, których spożycie może skutkować zetknięciem się z około 15 pestycydami (zakładając, że zjemy dziennie wszystkie produkty na liście). Produkty na czystej liście dostarczą do organizmu mniej niż dwa pestycydy.

Podejrzanych substancji nie można usunąć, jedynie zminimalizować przez dokładne mycie owoców i warzyw. Obierając ze skóry pozbawiamy je wielu cennych składników, dlatego najlepszym rozwiązaniem są w 100% ekologiczne zakupy lub rozsądne łączenie ekologicznych i konwencjonalnych owoców i warzyw.

Owoce i warzywa o największym stężeniu pestycydów – lepiej kupować ekologiczne
    1. Jabłka
    2. Seler
    3. Truskawki
    4. Brzoskwinie
    5. Szpinak
    6. Nektarynki
    7. Winogrona
    8. Słodka papryka
    9. Ziemniaki
    10. Borówki
    11. Sałata
    12. Jarmuż

Czysta lista – owoce i warzywa o najmniejszym stężeniu pestycydów – można kupować konwencjonalne

1. Cebula
    2. Kukurydza
    3. Ananas
    4. Awokado
    5. Szparagi
    6. Groszek cukrowy
    7. Mango
    8. Bakłażan
    9. Kantalupe
    10. Kiwi
    11. Kapusta
    12. Arbuz
    13. Słodkie ziemniaki (batat)
    14. Grejpfrut
    15. Grzyby
    Warto zwrócić uwagę, że testy na produktach były przeprowadzane w Stanach Zjednoczonych, gdzie kalendarz oprysków jest inny niż w Polsce. Powyższe listy są jednak warte uwagi, gdyż owoce i warzywa bez względu na kraj pochodzenia w równym stopniu są podatne na pestycydy.

Źródło: Environmental Working Group (EWG), http://www.ewg.org