O Fundacji

• O Fundacji

Fundacja Wybieram Zdrowie powstała w kwietniu 2012 roku z inicjatywy Agnieszki WójcikPrezes Fundacji.

Głównym celem Fundacji Wybieram Zdrowie jest propagowanie zdrowego stylu życia, odżywiania oraz aktywności fizycznej w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka. Zajmujemy się też poradnictwem żywieniowym dla osób walczących z nowotworami, ponieważ NFZ nie przewiduje uświadamiania pacjentów na ten temat, a ma to ogromny potencjał wspierający tradycyjną kurację.

Grupą docelową jest całe społeczeństwo, jednak przynajmniej w początkowym okresie działania Fundacji skupimy się na województwie mazowiecki oraz śląskim, ponieważ są to największe ogniska nowotworów.

Planujemy wyjście z edukacją żywieniową do ludzi, zamierzamy wykorzystać masowe środki przekazu do tych celów, co niewątpliwie będzie atutem dla potencjalnych partnerów i sponsorów.

Agnieszka Wójcik:  „Z wykształcenia jestem towaroznawcą, dietetykiem. Wierzę i wiem, że odpowiednia dieta potrafi zdziałać cuda, tym bardziej, że jest obecnie podawana jako jeden z głównych czynników przyczyniających się do powstawania nowotworów. Nowotwory są chorobą cywilizacyjną, a wraz ze starzeniem się społeczeństwa ich udział w przyczynach zgonów będzie się sukcesywnie zwiększał. Odżywianie jest nieodłączną częścią naszej codzienności, dlatego powinniśmy zwracać większą uwagę na skład ilościowy i jakościowy naszych posiłków. Drugim obszarem moich działań jest zachęcanie do zwiększenia aktywności fizycznej wśród Polaków, pokazanie im, że sport nie koniecznie musi się wiązać z wydatkami (co jest podawane obecnie za główny czynnik braku aktywności fizycznej) oraz rozpowszechnienie sportu wśród młodzieży. Fundacja, którą założyłam ma uświadomić nam dlaczego to co jemy oraz to jak żyjemy ma tak wielkie znaczenie dla naszego zdrowia”.

Wiceprezes zarządu – Patryk Grochowski