Dieta

• Dieta

PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO

Głównym celem zwiększenia udziału produktów pochodzenia roślinnego w diecie jest zwiększenie udziału witamin, fitozwiązków oraz składników mineralnych, pochodzenia roślinnego. Dotyczy to zarówno warzyw i owoców jak i produktów pełnoziarnistych, które zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów.

PRODUKTY PEŁNOZIARNISTE

W odróżnieniu od pozostałych produktów pochodzenia roślinnego, produkty pełnoziarniste zawierają zarówno bielmo jak i okrywę owocowo nasienną zbóż, w której znajduje się najwięcej witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Do produktów pełnoziarnistych możemy zaliczyć:

• pieczywo razowe
    • makaron razowy
    • otręby
    • kukurydzę
    • pszenicę
    • płatki owsiane
    • kaszę gryczaną
    • kaszę jaglaną
    • pieczywo z zawartością pełnych ziaren.

Produkty pełnoziarniste są bogatym źródłem błonnika pokarmowego (wiąże karcynogeny, ulega fermentacji prowadząc do uwalniania jonów Ca, które wiążą kwasy żółciowe przyczyniające się do rozwoju nowotworów), którego prozdrowotny udział w diecie został udowodniony przez Amerykański Instytut do Badań nad Rakiem. Ponadto zawierają one duże ilości witamin z grupy B (obniża stres oksydatywny, jest silnym przeciutleniaczem), witaminę E (wykazuje działanie przeciwutleniające) oraz minerały takie jak Selen, Cynk (bierze udział w naprawie DNA, zatem jego niedobór może się przyczyniać do większego ryzyka wystąpienia nowotworów), Miedź, Magnez, Żelazo czy Fosfor. Pełne ziarna zbóż są też doskonałym źródłem antyoksydantów, kwasów tłuszczowych nienasyconych, fitynianów czy fitosteroli.

WARZYWA I OWOCE

Według World Cancer Research Fund spożycie już 400g różnorodnych owoców i warzyw na dobę może zmniejszyć o 20% ryzyko wystąpienia raka.

WHO w celu zmniejszenia chorób przewlekłych w tym nowotworów, chorób serca, cukrzycy czy otyłości również zaleca włączenie do diety co najmniej 400g owoców i warzyw na dobę (nie licząc ziemniaków).

W celu zapewnienia sobie zdrowia powinniśmy spożywać około pół kilograma warzyw i owoców dziennie, dzieląc je na mniejsze porcje. Gdzie za jedną porcję uważa się objętość odpowiadającą objętości jednej filiżanki.

UMIARKOWANE SPOŻYWANIE ALKOHOLU

Aldehyd octowy, który jest produktem metabolizmu alkoholu zwiększa ryzyko wystąpienia raka, ponieważ niszczy foliany, które mają rolę ochronną dla DNA. Dieta niezrównoważona, obfitująca w alkohol powoduje niedobory niektórych substancji w organizmie takich jak: ryboflawina, foliany, czy cynk.

PRZYGOTOWYWANIE I PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI

Przygotowywanie oraz przechowywanie żywności jest bardzo ważnym i nieodłącznym elementem żywienia. Nieodpowiedni proces przygotowywania czy przechowywania może mieć poważne skutki. Podczas tych procesów, wykonywanych w nieodpowiedni sposób, mogą wytworzyć się rakotwórcze substancje, do których możemy zaliczyć m.in. aflatoksyny czy nitrozoaminy. Te pierwsze występują na produktach spleśniałych, natomiast związki z grupy drugiej mogą pojawić się podczas grillowania.

MLEKO I PRZETWORY MLECZNE

Na podstawie badań na komórkach i zwierzętach wykazano działanie przeciwrakowe mleka w przypadku nowotworów: jelita grubego, prostaty, żołądka, piersi oraz skóry.

Związki odpowiedzialne za działania przeciwnowotworowe to m.in:

• sfingolipidy
    • kwas masłowy
    • CLA
    • wapń
    • alfa-laktalbumina
    • lipidy eterowe
    • witaminy: A, D oraz beta-karoten.

Sfingomielina oraz jej metabolity takie jak ceramida działają w organizmie człowieka na rożne sposoby: hamują rozwój oraz wzrost komórek nowotworowych, indukują różnicowanie się komórek nowotworowych oraz ich apoptozę (samozniszczenie). Podobnie działa kwas masłowy, który indukuje różnicowanie się komórek rakowych oraz ich apoptozę. Ponadto kwas masłowy zapobiega przerzutom do innych tkanek oraz inwazji nowotworów, poprzez hamowanie urokinazy (enzymu ułatwiającego przenikanie komórek nowotworowych do sąsiadujących tkanek). Lipidy eterowe działają przeciwnowotworowo hamując przerzuty, pobudzając komórki nowotworowe do samozniszczenia. Ochronne działanie wapni polega na wiązaniu pierwotnych jak i wtórnych kwasów żółciowych, które wykazują działanie promujące rozwój raka.