Słownik

• Słownik

Antyoksydanty – witaminy, składniki mineralne oraz substancje bioaktywne, które chronią komórki przed uszkodzeniami ze strony reaktywnych form tlenu.

Azotemia – nienormalne, podwyższone stężenie azotu we krwi.

Błonnik pokarmowy – rodzaj węglowodanów, które nie ulegają trawieniu w górnym odcinku przewodu pokarmowego. Znaczenie żywieniowe błonnika polega na wzmaganiu perystaltyki przewodu pokarmowego i zwiększaniu masy kałowej. W ten sposób błonnik przeciwdziała otyłości, zaparciom, nowotworom jelita grubego, a nawet wpływa na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi.

Fitozwiązki – są to substancje pochodzenia roślinnego, które nie są ani witaminami, ani składnikami mineralnymi.

Flawonoidy – należą do grupy związków polifenolowych. Wykazują silną aktywność antyoksydacyjną i chelatującą metale. Wpływają na neutralizację wolnych rodników hamując rozwój nowotworów, zwłaszcza przewodu pokarmowego a także przeciwdziałają miażdżycy. Flawonoidy hamują rozkład witaminy C, przedłużając jej obecność w organizmie, zmniejszają napięcie naczyń krwionośnych i ryzyko zakrzepów. Przeciwdziałają zakażeniom bakteryjnym oraz wirusowym. Niektóre z nich wykazują właściwości ściągające, łagodzące podrażnienia błony śluzowej jelit. Najwyższe stężenia flawonoidów występują w cebuli, brokułach, kapuście, soi, herbacie, owocach cytrusowych oraz czerwonym winie.

Glikozydy – wykazują zróżnicowane działanie na organizm. Pobudzają wydzielanie śliny, soku żołądkowego, żółci, soku jelitowego, ułatwiają wchłanianie Ca, Fe, Mg oraz niektórych witamin. Przypisuje się im korzystne działanie np. w przypadkach zaburzeń łaknienia oraz trawienia, wpływ na prawidłową pracę serca, działanie uspokajające, wspomagające pracę nerek oraz właściwości bakteriobójcze. Glikozydy siarkowe (glukozynolany) wykazują działanie wolotwórcze ale też przeciwnowotworowe, obecne są w warzywach krzyżowych: kapusta, brukselka, kalafior, rzodkiewka czerwona, rzepa, brokuły, biała i czarna rzodkiew, jarmuż oraz rzeżucha. Glikozydy izoflawonowe występują w znacznych ilościach np. w soi, są prekursorami fitoestrogenów – substancji hormonopodobnych, powstających z izoflawonów przy udziale mikroflory jelitowej. Związki te działają przeciwnowotworowo, hamują rozwój osteoporozy i wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi.

Hiperglikemia – podwyższone stężenie glukozy we krwi.

Oligosacharydy (prebiotyki) – są rozpuszczalną w wodzie frakcją błonnika pokarmowego i ulegają procesom fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym. Stymulują rozwój probiotycznych bakterii fermentacji mlekowej hamując rozwój patogenów czy bakterii gnilnych.

Posocznica – obecność bakterii chorobotwórczych lub ich toksyn we krwi.