Rak jelita grubego

  • Rak jelita grubego

    Jest na drugim miejscu pod względem liczby zachorowań w Polsce zaraz za rakiem płuc.

    Nowotwór złośliwy jelita grubego powstaje w okrężnicy, wyrostku robaczkowym lub odbytnicy. Nowotwór rośnie wewnątrz jelita tworząc polipowaty twór lub rozrasta się na zewnątrz w kierunku otaczających go tkanek. Przy pomocy naczyń krwionośnych i chłonnych rak najczęściej tworzy przerzuty do wątroby, nadnerczy ale też jajników, płuc, mózgu czy kości.

     

     

    Czynniki ryzyka raka jelita grubego:

    • wiek
    • rodzinny zespół polipowatości
    • powtarzające się zaparcia
    • aktywność fizyczna
    • dieta
    • przewlekła zapalna choroba jelita grubego
    • tzw. zespół metaboliczny
    • duży obwód talii
    • hiperinsulinemia
    • palenie tytoniu
    • spożycie alkoholu

    Jak można zmniejszać ryzyko raka jelita grubego?

    • stosować prawidłową dietę
    • ograniczyć spożywanie alkoholu
    • ograniczyć palenie tytoniu
    • zwiększyć aktywność fizyczną.

    Źródło: Światowa Fundacja Badań nad Rakiem; Amerykański Instytut Badań nad Rakiem; 2011