Rak jelita grubego

Jest na drugim miejscu pod względem liczby zachorowań w Polsce zaraz za rakiem płuc.

Nowotwór złośliwy jelita grubego powstaje w okrężnicy, wyrostku robaczkowym lub odbytnicy. Nowotwór rośnie wewnątrz jelita tworząc polipowaty twór lub rozrasta się na zewnątrz w kierunku otaczających go tkanek. Przy pomocy naczyń krwionośnych i chłonnych rak najczęściej tworzy przerzuty do wątroby, nadnerczy ale też jajników, płuc, mózgu czy kości.

 

 

Czynniki ryzyka raka jelita grubego:

  • wiek
  • rodzinny zespół polipowatości
  • powtarzające się zaparcia
  • aktywność fizyczna
  • dieta
  • przewlekła zapalna choroba jelita grubego
  • tzw. zespół metaboliczny
  • duży obwód talii
  • hiperinsulinemia
  • palenie tytoniu
  • spożycie alkoholu

Jak można zmniejszać ryzyko raka jelita grubego?

  • stosować prawidłową dietę
  • ograniczyć spożywanie alkoholu
  • ograniczyć palenie tytoniu
  • zwiększyć aktywność fizyczną.

Źródło: Światowa Fundacja Badań nad Rakiem; Amerykański Instytut Badań nad Rakiem; 2011

Dodaj komentarz