Ciekawostki

• Ciekawostki

Leki a suplementy diety – interakcje!

Suplementy diety tak samo jak żywność mogą powodować zaburzenia metabolizmu niektórych leków, zmniejszenie lub zwiększenia ich wchłaniania czy też nasilać uboczne objawy kliniczne. W ciągu ostatnich kilku lat obserwuj się coraz większe spożycie suplementów diety w społeczeństwie w Polsce. Z badań OBOP z 2006 roku wynikało, że w Polsce w ciągu ostatniego roku ponad 1/5 populacji zażywała co najmniej 1 suplement diety. Z osób zażywających suplementy aż 29% stosuje je codziennie lub prawie codziennie. Większość osób spożywających suplementy diety nie informuje o tym swojego lekarza, co może być przyczyną zaburzeń metabolizmu leków.

Wapń vs leki

Jony wapnia tak samo jak w przypadku wapnia pochodzącego z żywności mogą tworzyć w połączeniu z lekami trudno wchłaniane sole co powoduje zmniejszenie ich wchłaniania do organizmu za czym idzie ograniczenie działania leczniczego leków. Najczęściej dotyczy to leków:

• niektórych antybiotyków stosowanych podczas leczenia zakażeń dróg oddechowych, zatok czy dróg moczowych (ograniczenie wchłaniania nawet o 50%);
    • chinoliny;
    • beta-blokery np. ATENOLOL, leki stosowane podczas leczenia zaburzeń rytmu serca czy przy nadciśnieniu;
    • DIGOKSYNA, używanej przy zaburzeniach rytmu serca;
    • niektóre leki wykorzystywane podczas osteoporozy czy hiperkalcemii nowotworowej;
    • diuretyki (leki moczopędne) np. HYDROCHLOROTIAZYD (wzrost poziomu wapnia we krwi) czy FUROSEMID (obniżenie poziomu wapnia we krwi).

Żelazo vs leki

Żelazo z suplementów również wpływa na metabolizm różnych leków:

• KAPTOPRYL (żelazo obniża jego biodostępność);
    • Hormony tarczycy ( przyjmowane wraz z preparatami żelaza lub magnezu są mniej aktywne). Wśród tych leków są: TYROKSYNA, LEWOTYROKSYNA, ELTROXIN. Zalecana przerwa pomiędzy spożyciem leku a suplementu żelaza to co najmniej 2h;
    • Leki stosowane podczas leczenia choroby Parkinsona np. SINEMET. Żelazo ogranicza wchłanianie tego leku;
    • Leki wykorzystywane w chorobie Wilsona np. CUPRENIL (obniżenie skuteczności działania terapeutycznego leku).

Magnez vs leki

Leki na których metabolizm wpływa magnez to m.in.:

• Przeciwnadciśnieniowe np. CAPTOPRIL (magnez obniża jego biodostępność);
    • Żelazo, stosowane w niedokrwistości (magnez obniża jego wchłanianie, zmniejszając w ten sposób działanie leku);
    • Przeciwbólowe np. ASPIRIN (magnez powoduje wzrost jego wydalania, co w konsekwencji prowadzi do mniejszego działania leczniczego);
    • Przeciwzakrzepowe np. TICLOPIDNE POLI (Mg obniża jego absorpcję);
    • Przeciwbakteryjne np. CIPROBAY, TETRACYCLINUM (obniżony metabolizm);
    • Przeciwgrzybiczne np. KETOKONAZOL ( obniżona absorpcja);
    • Przeciwpsychotyczne oraz przeciwlękowe np. FENACTIL ( obniżona absorpcja);
    • Leki rozszerzające oskrzela np. Teofilina (zwiększa absorpcję, wzmaga działanie leku, zwiększa ryzyko działań ubocznych);

Potas vs leki

Potas z suplementów lub pochodzący z żywności jest niebezpieczny w trakcie leczenia nadciśnienia przy pomocy inhibitorów konwertazy ( ENARENAL, ENALAPRIL, CAPTOPRIL, ACCUPRO) ponieważ powoduje wzrost stężenia tego składnika we krwi. Nadmiar potasu we krwi  jest wyjątkowo niebezpieczny, może spowodować zaburzenia rytmu serca a nawet zatrzymanie czynności serca! Inne objawy kliniczne na skutek nadmiaru potasu we krwi to bóle głowy, mięśni czy senność. Inne leki wchodzące w interakcje z potasem to leki moczopędne takie jak SPIRONOL czy VEROSPIRON. Efektem połączenia tych leków jest również wzrost stężenia potasu we krwi (hiperpotasemia) a objawy będą jak wyżej.

Inne ciekawostki:

Interakcje pomiędzy żywnością a lekarstwami czyli co można jeść a czego unikać kiedy się spożywa leki.

Jak mądrze wybierać produkty? Które lepsze ekologiczne a które można kupować konwencjonalne?