Nagroda Nobla za odkrycie wirusa zapalenia wątroby typu C.

Rok 2020 przyniósł przełomowe odkrycie w dziedzinie medycyny i fizjologii. Trzej naukowcy tj. Amerykanin Harvey J. Alter, Brytyjczyk Michael Houghton i Amerykanin Charles M. Rice otrzymali nagrodę Nobla, którą podzielą między sobą, za odkrycie wirusa, który odpowiada za spowodowanie zapalenia wątroby typu C.

Co zmieni odkrycie noblistów 2020 roku?

Dzięki odkryciu naukowców Altera, Houghtona oraz Rice walka ze śmiertelną dotychczas chorobą, jaką jest zapalenie wątroby typu C stanie się skuteczna. Przypomnijmy tylko, że na całym świecie na tę chorobę zapadło już 70 mln osób!

Dzięki naukowcom możemy zrozumieć mechanizmy zakażania się, opracowywać testy pozwalające nam wykryć obecność lub jej brak wirusa we krwi a kolejno opracować leki skuteczne do walki z chorobą!

Wg WHO wirus zapalenia wątroby typu C powoduje zgon u 400 tyś ludzi na całym świecie. W samej Polsce szacuje się, że nosicielami wirusa jest 1,4% populacji. Dzięki tegorocznemu odkryciu możemy znacznie ograniczyć tę liczbę a docelowo całkowicie ją wyeliminować z naszego życia poprzez skuteczne leki oraz szczepionki!

Zapalenie wątroby typu C – jak dochodzi do zakażenia

Zapalenie wątroby typu C najczęściej powstaje na skutek infekcji wirusowej. Ale nie tylko. Do zapalenia wątroby może dojść również na skutek nadużywania alkoholu, zatrucia organizmu toksycznymi substancjami czy choroby autoimmunologicznej. Już w latach 40tych odkryto, że zakażenie zapaleniem wątroby typu A i B następuje na skutek styczności z brudną wodą i pożywieniem a także przenosi się przez krew.

O tyle o ile w pierwszym przypadku zakażenia tj przez brudną wodę i żywność choroba nie pozostawia po sobie znacznych skutków, o tyle typ zapalenia wątroby za pośrednictwem krwi jest już o wiele groźniejszy. Choroba często rozwija się latami, nie dając żadnych objawów a jednocześnie prowadząc do bardzo poważnego uszkodzenia wątroby lub nawet jej nowotworu.

Co powinno nas zaniepokoić?

HCV jest stosunkowo młodym wirusem. Pierwszy raz został zidentyfikowany 1 1989 roku, stąd liczba zakażonych, którzy sa nieświadomi swojej choroby jest dość wysoka. Brak świadomości choroby przekłada się jednocześnie na skuteczność późniejszego leczenia a sama choroba jest dość trudna dla pacjenta.

Ci którzy dostrzegają u siebie objawy (a jest ich zaledwie 20% wszystkich chorych) skarżą się na osłabienie, senność, depresję, utratę apetytu, wzdęcia czy objawy grypopochodne takie jak gorączka, bóle stawów czy mięśni. Alarmujące powinny być również: świąd, zażółcenie skóry, powiększenie wątroby oraz śledziony czy gwałtowne zmniejszenie masy ciała.

Kim są Nobliści w dziedzinie medycyny i fizjologii 2020?

Harvey J. Alter jest amerykańskim naukowcem pracującym na co dzień w Narodowym Instytucie Zdrowia w Bethesda w USA. To on jako pierwszy wykazał, że przyczyną WZW C jest nie odkryty jak dotąd wirus. Brytyjczyk Micheal Houghton prowadzi badania na Uniwersytecie Alberty w kanadyjskim Edmontom a także pracuje dla firmy farmaceutycznej Chiron. Amerykanin Charles M. Rice zatrudniony jest na Uniwersytecie Rockefellera w Nowym Jorku.