Dlaczego warto jeść zupę na śniadanie?

  • 3512

    Niecodzienne śniadanie

    Na świecie są regiony, w których jedzenie zupy na śniadanie nikogo nie dziwi. W Polsce jednak zupa wciąż kojarzy się z sycącym daniem obiadowym.

     To błąd. 

    Coraz częściej mówi się bowiem o korzystnym wpływie takiego śniadania na organizm. 

    Jakie więc korzyści płyną z jedzenia zupy o poranku? W misce pożywnego posiłku kryją się witaminy i minerały, a także składniki wspomagające nasz układ trawienny.

    Sprawdź, dlaczego warto zjeść zupę na śniadanie.

    Miska zupy to prawdziwa bomba witaminowa. Brakuje ci czasu na zjedzenie odpowiedniej porcji warzyw w ciągu dnia? Ugotowane w zupie będą prostym rozwiązaniem. Jest wiele przepisów na pełne wartościowych składników zupy. Granicę stanowi właściwie tylko nasza wyobraźnia. Dzięki temu w tej potrawie możemy wykorzystać składniki, których w surowej postaci nigdy nie zjedlibyśmy.

    Zupa świetnie nawadnia organizm

    Lekarze podkreślają, że powinniśmy dbać o nawodnianie orgnizmu. Mimo że zachęcają nas do codziennego picia wody, wiele osób wciąż ma z tym problem. W rezultacie możemy czuć się osłabieni i zmęczeni. Rozwiązaniem może być rozpoczęcie dnia od miski z pożywną zupą. W końcu nie bez powodu uznaje się śniadanie za najważniejszy posiłek w ciągu dnia.

    Zupa cudownie podkręca metabolizm

    Zjedzenie zupy z samego rana pobudza do działania nasz układ trawienny. Poprawiając nasz metabolizm, zapewnimy sobie zachowanie szczupłej sylwetki. Pozbędziemy się też nieprzyjemnych dolegliwości. Warto pamiętać jednak o samodzielnym przygotowywaniu posiłków. Zupy kupione w sklepie np. w proszku lub w puszce, zawierają sztuczne dodatki i konserwanty, które mogą przynieść odwrotny niż domowa zupa skutek.

    Zupa jest sycąca

    Mimo że pozornie miska zupy wydaje się niewielkim posiłkiem, taka porcja może zapewnić nam uczucie sytości na dłużej. Dzięki niej będziemy mieć energię na cały dzień. Jednocześnie nie będziemy czuć się ociężali i ospali, tak jak ma to miejsce po zjedzeniu tłustego śniadania. Ponadto dzięki uczuciu sytości unikniemy dodatkowych przekąsek między posiłkami. Jest to szczególnie ważne dla osób dbających o zachowanie szczupłej sylwetki. Bez podjadania w ciągu dnia łatwiej nam będzie stosować dietę.

    Zupa jest rozgrzewająca

    W okresie jesienno-zimowym warto zadbać o jedzenie ciepłych posiłków w ciągu dnia. Poranek z zupą nam to gwarantuje. Jest to istotne szczególnie, gdy dbamy o naszą odporność w chłodne dni. Dodane do potrawy rozgrzewające potrawy np. kurkuma i imbir spotęgują ten efekt. Dzięki nim nasz zupa będzie nie tylko smaczna, ale i aromatyczna oraz rozgrzewająca. W sam raz na jesienny czy zimowy poranek.

    Skomentuj