Makroskładniki w diecie - Wszystko co musisz wiedzieć

Jak dostosować dietę do swoich indywidualnych potrzeb by uwzględnić wszystkie makroskładniki?

Makroelementy to składniki odżywcze, które dostarczają energii. Dowiedz się o różnych rodzajach makroskładników i odkryj, jak uzyskać odpowiednią równowagę dla swojego stylu życia.

Makroskładniki w diecie

Nie da się ukryć, że temat zdrowia, odżywiania i bycia "fit" opanował nie tylko internetowy świat, ale i ten rzeczywisty. I bardzo dobrze, bo jest to moda, która w pozytywny sposób wpływa na nasze życie. Dla osób obeznanych w dziedzinie, makroskładniki w diecie nie są żadną nowością. Dla tych, którzy dopiero zagłębiają się w temat, ten artykuł będzie dobrym początkiem.

Co to są makroskładniki?

Są to podstawowe składniki odżywcze jakie człowiek dostarcza do swojego organizmu. Generalnie przyjęło się, że dzielą się na trzy sztandarowe typy: białka, tłuszcze i węglowodany. To one dają organizmowi energię do działania - ich znaczne ograniczenie będzie powodowało zmęczenie, senność, utratę wagi i masy mięśniowej, w drastyczniejszych przypadkach poważne problemy zdrowotne. Podczas stosowania różnych diet (zwłaszcza odchudzających) większość ludzi zwraca uwagę na całą dostarczaną kalorykę, bez podziału na typy makroskładników. Jest to błąd, bo każdy z nich ma inną funkcję i znaczenie dla organizmu.

Jakie wartości odżywcze mają poszczególne makroskładniki?

• Białka są złożone z aminokwasów i są istotne dla rozbudowy masy i siły mięśniowej. Dlatego też jest jednym z najważniejszych makroskładników dla sportowców, zwłaszcza kulturystów. Dodatkowo, pomagają w utrzymaniu wody w organizmie. Zaleca się też ich większe spożycie osobom na diecie odchudzającej, bo posiłki białkowe sycą na dłuższy czas. Gdzie można je znaleźć? W mięsie, nabiale, rybach, tofu i roślinach strączkowych.

• Tłuszcze natomiast stanowią bardzo dobre źródło energii i są niezwykle ważne przy przyswajaniu witamin (A, D, E i K) i gospodarce hormonalnej. Jest to istotne zwłaszcza dla kobiet, które popełniają częsty błąd przy odchudzaniu i pozbywają się źródeł tłuszczy w diecie, bo boją się nadwyżki kalorii. Zwykle kończy się to wypadaniem włosów, pogorszeniem stanu skóry i problemami z cyklem. Co więcej, tłuszcze obniżają ciśnienie krwi i regulują pracę serca! Oczywiście, mowa tu o tzw. "zdrowych tłuszczach", czyli wielonienasyconych. Znajdziemy je w rybach, olejach roślinnych i orzechach.

• Węglowodany to inaczej mówiąc cukry, które dzielimy na proste i złożone. Jest to preferowany sposób organizmu na źródło energii i główny powód nadwyżki kalorycznej. Nie oznacza to, że należy z nich rezygnować! Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i pomagają w regeneracji zmęczonym mięśniom pod treningu. Są zawarte w ryżu, kaszach, makaronach, pieczywie, ale i warzywach i owocach!

Mikroskładniki a ich wpływ na nasze zdrowie

Już wiadomo z powyższych akapitów, że każdy typ makroskładnika jest niezbędny dla ludzkiego ciała. Należy zatem pamiętać, by żadnego w swojej diecie nie pomijać. Warto też zwrócić uwagę na jakość produktów, które wybieramy, by dany makroskładnik uzupełnić. Jest różnica między węglowodanami pobranymi z warzyw, a tymi z czekoladowego batonika. Tak samo jest z tłuszczami - smażenie na smalcu czy oleju roślinnym również nie jest obojętne dla zdrowia człowieka. Wszystko zależy od naszych rozsądnych wyborów żywieniowych.