Warzywa i owoce w diecie – jak je włączyć oraz poprawić swoją codzienną dietę?

Redakcja

27 grudnia, 2023

Owoce i warzywa są bardzo ważnym, a co ważniejsze naturalnym źródłem witamin i minerałów. Owoce ze względu na zawartość cukru powinny być jedynie dodatkiem w diecie, jednak warzywa powinny stanowić jej podstawę. Mimo to jednak bardzo często brakuje ich w naszych posiłkach. 

Warzywa i owoce na diecie odchudzającej

Jeśli chcemy zachować smukłą sylwetkę lub planujemy zrzucić parę zbędnych kilogramów warto rozszerzyć swoją dietę o jak największą ilość warzyw i owoców. Sałatki, koktajle, świeżo wyciskane soki – to tylko niektóre z przykładów na to jak w ciekawy sposób włączyć je do naszych posiłków. Warzywa takie jak na przykład brokuł czy inne kapustne świetnie pomagają zaspokoić głód. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wpływają na uczucie sytości, a oprócz tego usprawniają pracę układu trawiennego i przyspieszają metabolizm!

Warzywa i owoce – cenne źródło antyoksydantów

Antyoksydanty to związki chemiczne, które znacząco wpływają na neutralizację wolnych rodników tlenowych. Pomagają na dłużej zachować młody wygląd i chronią przed takimi chorobami jak miażdżyca, cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze. Witamina C, E, A, flawonoidy, koenzym Q10, antocyjany – są to antyoksydanty, które dostarczymy do naszego organizmu spożywając warzywa i owoce takie jak na przykład: papryka, czarna porzeczka, natka pietruszki, marchew, szpinak, mango, jagody, borówki, maliny.

Warzywa i owoce a zdrowie

Oprócz wspomnianych wyżej właściwości, warzywa i owoce są cennym źródłem składników odżywczych takich jak np. potas, błonnik pokarmowy czy kwas foliowy. Potas wspomaga regulację ciśnienia krwi, błonnik pomaga obniżyć cholesterol i zmniejszyć ryzyko chorób serca, a kwas foliowy wspomaga tworzenie czerwonych krwinek i jest szczególnie zalecanym kobietom w wieku rozrodczym i w ciąży.

To wszystko sprawia, że naprawdę warto włączyć do swojej diety jak najwięcej owoców i warzyw. Biorąc pod uwagę jeszcze to, że większość z nich ma wyjątkowo mało kalorii i niską zawartość tłuszczów, będą one doskonałym dodatkiem do naszych dań.

 

Polecane: