Witaminy w żywności – ich funkcje i znaczenie dla organizmu

Redakcja

1 stycznia, 2024

Witaminy to związki organiczne, bez których człowiek nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Co trzeba wiedzieć o witaminach w żywności?

Witaminy w żywności – jakie są najlepsze?

Źródła witamin w żywności mają różne pochodzenie i formę. Zbilansowana dieta powinna zawierać wszystkie witaminy potrzebne danej osobie w danym czasie. Wartość ta różni się zależnie od wieku, płci i podejmowanej aktywności Nie można zaniedbać żadnej z witamin, gdyż efektem tego mogą być dotkliwe konsekwencje zdrowotne. Najlepsze źródła witamin w żywności cechują się, poza odpowiednią dawką, dobrą przyswajalnością.

Witaminy w żywności – syntetyczne czy naturalne?

Witaminy znaleźć można naturalnie w prawie każdej kategorii żywności, ale wiele osób z różnych powodów sięga po witaminy syntetyczne. Nie różnią się one budową chemiczną, więc forma przyjmowania nie gra aż takiej roli. Syntetyczne witaminy dodawane są też do produktów dla wegan i osób stosujących specyficzne diety, by wyrównać ewentualne braki. W takich przypadkach witaminy syntetyczne są świetnym rozwiązaniem.

Witaminy w żywności – jak je znaleźć?

Witaminy pośredniczą w działaniu wszystkich układów w ciele człowieka, więc brak każdej z nich będzie powodował konkretne skutki zdrowotne. Dlatego tak ważne jest, by weryfikować źródła witamin w żywności oraz czytać etykiety produktów, aby znać konkretne wartości, a w przypadku owoców, warzyw i innej żywności na wagę posiłkować się informacjami w internecie. Odpowiednie zaopatrzenie organizmu w witaminy nie jest trudne, ale wymaga odrobiny uwagi i samozaparcia.

 

Polecane: