Owoce i warzywa są bardzo ważnym, a co ważniejsze naturalnym źródłem witamin i minerałów. Owoce ze względu na zawartość cukru powinny być jedynie dodatkiem w diecie, jednak warzywa powinny stanowić jej podstawę. Mimo to jednak bardzo często brakuje ich w naszych posiłkach.
Warzywa i owoce na diecie odchudzającej
Jeśli chcemy zachować smukłą sylwetkę lub planujemy zrzucić parę zbędnych kilogramów warto rozszerzyć swoją dietę o jak największą ilość warzyw i owoców. Sałatki, koktajle, świeżo wyciskane soki – to tylko niektóre z przykładów na to jak w ciekawy sposób włączyć je do naszych posiłków. Warzywa takie jak na przykład brokuł czy inne kapustne świetnie pomagają zaspokoić głód. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wpływają na uczucie sytości, a oprócz tego usprawniają pracę układu trawiennego i przyspieszają metabolizm!
Warzywa i owoce – cenne źródło antyoksydantów
Antyoksydanty to związki chemiczne, które znacząco wpływają na neutralizację wolnych rodników tlenowych. Pomagają na dłużej zachować młody wygląd i chronią przed takimi chorobami jak miażdżyca, cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze. Witamina C, E, A, flawonoidy, koenzym Q10, antocyjany – są to antyoksydanty, które dostarczymy do naszego organizmu spożywając warzywa i owoce takie jak na przykład: papryka, czarna porzeczka, natka pietruszki, marchew, szpinak, mango, jagody, borówki, maliny.
Warzywa i owoce a zdrowie
Oprócz wspomnianych wyżej właściwości, warzywa i owoce są cennym źródłem składników odżywczych takich jak np. potas, błonnik pokarmowy czy kwas foliowy. Potas wspomaga regulację ciśnienia krwi, błonnik pomaga obniżyć cholesterol i zmniejszyć ryzyko chorób serca, a kwas foliowy wspomaga tworzenie czerwonych krwinek i jest szczególnie zalecanym kobietom w wieku rozrodczym i w ciąży.
To wszystko sprawia, że naprawdę warto włączyć do swojej diety jak najwięcej owoców i warzyw. Biorąc pod uwagę jeszcze to, że większość z nich ma wyjątkowo mało kalorii i niską zawartość tłuszczów, będą one doskonałym dodatkiem do naszych dań.